Terugverdientijd van zonnepanelen

Tijdens mijn dagelijkse wandeltocht door de wijk valt het mij iedere keer weer op. Steeds meer woningen beschikken over zonnepanelen. Waarom zou je zwarte panelen op jouw dak plaatsen? Zo’n montage zonnepanelen ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit, al blijken de panelen in werkelijkheid een hoop voordelen te bieden.

Zo dragen de zonnepanelen bij aan een verbetering van het milieu en kun jij op termijn een hoop geld besparen op energiekosten. Jij bent immers niet langer afhankelijk van het energienet met schommelende energieprijzen. Tja, gezien deze voordelen is het eerder de vraag waarom niet iedere woning inmiddels voorzien is van een zonnepanelen installatie. Dit heeft vaak te maken het de aanschafprijs.

Hoge aanschafprijs

Een zonnepanelen installatie is pas enkele jaren op de markt, waardoor de installatie nog vrij prijzig is bij aanschaf. Voor een set van zes zonnepanelen zul jij al snel zo’n €620 euro kwijt zijn. Om dermate veel energie op te kunnen wekken om volledig afhankelijk te kunnen zijn van de zonnepanelen zul jij circa 15 zonnepanelen nodig hebben. Een huishouden verbruikt immers jaarlijks circa 3500 kWh. 

Terugverdientijd

Na het lezen van de alinea hierboven zul jij hoogstwaarschijnlijk direct jouw interesse in zonnepanelen zijn verloren. In deze situatie houd jij wellicht geen rekening met de terugverdientijd van de panelen. Zodra jij jouw panelen, in besparingen en door te salderen, hebt terugverdiend, zul jij jaren kunnen genieten van besparingen en pure winst. Klinkt dat niet fijn? Maar hoelang duurt het tot een installatie is terugverdiend?

Indien jij een installatie zonnepanelen van vijftien panelen hebt, zal dit tussen de €6.000,- en €8.500,- hebben gekost. Na 8,5 tot 12,5 jaar zal jij dit bedrag hebben terugverdiend en kun jij jarenlang genieten van gratis stroom. Wanneer ga jij zonnepanelen kopen?